Cibulková získala v Moskve prvý titul na okruhu WTA

23.10.2011 Celý región

Moskva 23. októbra (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková získala v nedeľu prvý titul na okruhu WTA, keď triumfovala na turnaji o Kremeľský pohár v Moskve (dotácia 721.000 dolárov). Vo finále dvojhry ako nasadená osmička prvýkrát v kariére zdolala Estónku Kaiu Kanepiovú za 2:36 h po trojsetovom boji 3:6, 7:6 (1), 7:5 a dosiahla životný úspech. Pre Cibulkovú to bolo celkovo štvrté singlové finále, druhé v priebehu siedmich dní. Minulý týždeň v rakúskom Linzi prehrala v súboji o titul s najvyššie nasadenou Češkou Petrou Kvitovou, v roku 2008 neuspela v súbojoch o cennú trofej v Amelia Island a v Montreeale.
Cibulková sa na moskovskom koberci stala siedmou slovenskou tenistkou v histórii, ktorá triumfovala v singli na podujatí WTA. Zverenka chorvátskeho trénera Željka Krajana sa tak pridala k Radke Zrubákovej, Karine Habšudovej-Cílekovej, Henriete Nagyovej, Daniele Hantuchovej, Martine Suchej a Magdaléne Rybárikovej. Cibulková v ruskej metropole vychytila skvelú formu. Po výborných výkonoch vyradila Rusky Veru Zvonariovovú i Jelenu Vesninovú a vo finále si poradila aj s nepríjemnou Kanepiovou, ktorej odplatila predchádzajúce dve prehry z turnajov v Sydney a v Paríži. Cibulková za prvý titul na ženskom profesionálnom okruhu zinkasuje prémiu 157.427 dolárov. Do svetového rebríčka WTA si pripíše 470 bodov, vďaka ktorým zakončí rok v prvej svetovej dvadsiatke.
Cibulková čelila vo finále hneď pri svojom úvodnom podaní trom brejkbalom, Odvrátila ich a v ďalšom geme viedla pri Kanepiovej servise 40:0. Estónka však potom získala päť fiftínov v rade, v ďalšej hre prelomila Cibulkovej podanie a po potvrdení brejku si vybudovala náskok 4:1. Estónka bola agresívnejšia na podaní i na returne, pri dlhších výmenách často zakončovala víťazným forhendom a prvý set získala vo svoj prospech. V druhom dejstve si obe hráčky až do stavu 5:5 suverénne vyhrávali svoje podania. V jedenástom geme viedla Cibulková pri svojom servise 40:15, no Kanepiová si následne po zisku troch loptičiek za sebou vypracovala brejkbal a mala možnosť rozhodnúť o osude stretnutia. Pokazila však ľahký smeč a tak napokon prišiel na rad tajbrejk. Cibulková začala skrátenú hru dvojchybou, potom však získala sedem bodov za sebou a vynútila si tretí set. Slovenská jednotka bola v laufe a v rozhodujúcom dejstve mala dvakrát brejk k dobru. Kanepiová síce vždy kontrovala rebrejkom, no za stavu 5:5 po tretí raz za sebou stratila svoje podanie a Cibulková už tretiu šancu na zisk prvého titulu z rúk nepustila. Za stavu 6:5 premenila hneď prvý mečbal.

dvojhra - finále:
 

Vyberte región